Brekov je zdrojom inšpirácie pre umelcov z domova i zo zahraničia

27.10.2012 Humenné

Brekov 27. októbra (TASR) - Obec Brekov v okrese Humenné považujú mnohí maliari či rezbári za jedno z najznámejších centier výtvarného umenia na Zemplíne. V areáli miestneho Dvora pod viničnou skalou prichádzajú každoročne tvoriť svoje diela výtvarníci z viacerých európskych krajín. Dedina pod Brekovským hradom je zároveň rodiskom akademického maliara Milana Mihaľka.

Areál Dvora pod viničnou skalou ožil výtvarným umením v auguste tohto roka už ôsmykrát. Na tradičný výtvarný pléner do Brekova pricestovali počas leta umelci zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Českej republiky a Ukrajiny. Maliari a rezbári sa tam začali stretávať pred deviatimi rokmi. V chotári obce tvoria veľmi radi, pretože je pre nich bohatým zdrojom inšpirácie. Nachádzajú sa v ňom napríklad ruiny stredovekého hradu, tajuplné mohyly, jaskyne, kameňolomom, vrch Okur, ale aj pôsobivé zákutia rieky Laborec.

Spomínané výtvarné podujatie organizuje každoročne v Brekove rodina Porvažníkovcov. Vytvorené sochy či obrazy, ktoré im zanechajú účastníci plénera, následne zdobia interiér a areál ich reštaurácie na konci spomínanej obce. Prepojiť gastronómiu s umením sa rozhodli pred niekoľkými rokmi z prostého dôvodu. "Sme regiónom mimo veľkých kultúrnych centier. Ak niekto nemá čas zájsť si do galérie, môže si odskočiť k nám," uviedol v tejto súvislosti manažér Dvora pod Viničnou skalou Michal Porvažník.

Ako dodal, interiér motorestu sa v uplynulých rokoch vďaka rodinnej vášni k umeniu premenil viackrát na galériu, kde vystavovali svoje diela umelci zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, ba dokonca aj z Kuby. Pre pozitívny vzťah k výtvarnej tvorbe ju plánujú Porvažníkovci podľa vlastných slov podporovať aj naďalej.

"V rodine sa nikto nezaoberal ničím umeleckým, ani sme tieto sklony nikdy nemali. Organizovanie plénera sa však stalo našou srdcovou záležitosťou. Vystavované diela, ktoré sú súčasťou interiérovej výstavy, ako aj monumentálnej expozície v exteriéri, robia radosť nám, ako aj našim návštevníkom," konštatoval Porvažník.

Všetky náklady spojené z organizovaním plénera hradí spomínaná rodina z vlastných zdrojov. Diela, ktoré zhromaždila počas jednotlivých ročníkov podujatia, sa chystá pred Vianocami ponúknuť prvýkrát do aukcie. Získaný finančný výťažok chce následne venovať na pomoc chorým deťom, alebo niektorému z detských domovov na území Zemplína.

Obec Brekov zachytili vo svojich dielach už desiatky výtvarníkov. Medzi nimi aj nebohý akademický maliar Milan Mihaľko, ktorý k nej mal mimoriadne vrúcny vzťah. Bola totiž jeho rodiskom, ako aj miestom, kde tvoril a žil. Jeho syn Peter je v súčasnosti starostom spomínanej obce. "Otec sa zaoberal grafikou, ako aj maľbou, mozaikami a kombinovanými technikami. Jeho diela zobrazujú brekovský hrad, prírodu, ako aj miestny folklór. Mimoriadne hodnotné sú pre mňa jeho obrazy zachytávajúce objekty, ktoré už v Brekove nemáme, ide napríklad o niekdajšiu vápenku či budovu starej školy."
 

Vyberte región